Здравната каса се опитва да намали с 30% разходите за лекарства в онкологията

16:43, 17 авг 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се опитва да намали с близо една трета разходите за лекарства в онкологията за текущия месец, съобщи БНР, позовавайки се на свой източник.

Заради завишените разходи за медикаменти за химиотерапия, касата планира да плати с около 30% по-малко от реално изработеното през месец август. За целта в онкологичните отделения са разпоредени строги проверки, става ясно от писмо на подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева до районните здравни каси, с което БНР разполага.

Разходите за лекарствата на онкоболни са се увеличили с около 10% спрямо същия период на миналата година, според стенограма от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от края на месец юли.

Според членовете на съвета една от причините за по-високиет разходите са случаи, в които на пациентите по документи се изписват много по-големи дози от тези, които реално им се прилагат. Заради това при настоящите проверки контрольорите на Касата са инструктирани не само да следят дали един пациент наистина се лекува в дадената болница, но и да преценяват дали изписаната терапевтична схема отговаря на неговата диагноза, състояние и тегло.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама