Честват празника на чудотворна икона

08:18, 18 авг 16 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С литургия и водосвет във варненския храм „Св. Атанасий“ днес се отбелязва празникът на чудотоворната икона „Св. Богородица Всецарица“. Тя е дело на монах от Атон, който е направил две точни копия на чудотворната икона в манастира „Ватопед“ в подкрепа и утешение на боледуващи и страдащи по света. Във Варна бе донесена преди две години с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на храма „Св. Атанасий“.

Преди да потегли за България, копието е било поставено до оригинала в матастира „Ватопед“ и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка - „Всецарица”.

Смята се, че „Всецарица“ изцелява болни от рак. Пред иконата се молят също и за избавяне от магии, зависимости от алкохол и наркотици.

Празникът започна вчера с отслужване на акатист пред иконата. Днес продължава с литургия от 8,30 ч., след която от 10 ч. ще се извърши водосвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама