Иван Костов: Идва време разделно - трябва да избираме ЕС или Турция

08:45, 18 авг 16 / Политика 25 412 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Много е рисковано да играем индивидуална игра от Европейския съюз. Настава „време разделно“ и трябва да вземем страна. Общият ни свят е общата карта на човешките права и свободи. Който върви срещу нея и отнема човешки права, е враг на всички. Това каза в интервю за „Нова“ бившият министър-председател Иван Костов.

По неговите думи турският президент Реджеп Ердоган е враг и престъпник. Според Костов трябва да се притесняваме от приятелските отношения между Ердоган и руският му колега Владимир Путин, защото „и двамата са в позиция към глуха защита и могат да отидат към крайности“. Той допълни, че у нас има повече симпатизанти на Русия, отколкото на Турция.

Политиката на Турция

Турция в момента рекетира Европейският съюз. Това, което става в южната ни съседка, е налагане на агресивна авторитарна форма на управление, която не крие амбициите си да изнесе своя турски политически ислям в съседните страни, каза Костов.

Присъствието на български политици и духовници на мероприятията на партията, която прави това в Турция, е последното доказателство за разпространяването на тази политическа идеология. Притесненията на Костов са, че 3,5-те милиона души, изкарани на площада, означава консолидиране на анадолските турци. „Смълчаха се всички и това е много опасно“, каза той. Според него това е катастрофирала политика, която носи големи рискове, защото може да използва всякакви средства. По неговите думи България е изнудваната страна в случая.

Костов подчерта, че не е видял да се състои преврат в Турция. И допълни, че такива пучове е имало на много места по света, като даде за пример Москва.

Относно предаването на бизнесмена Абдуллах Бююк на Турция той отбеляза, че политиците трябва да излязат и да кажат как е извършена тази малка сделчица на ръба на закона. Голяма част от хората не биха го предали, но това е защото не знаят истинския размер на опасността, каза още бившият премиер.

Бежанската вълна

Бежанската вълна не е спряла от Турция, категоричен е Костов. И допълни, че дори се е надигнала отново през летните месеци.

Президентските избори

Следващият президент трябва да бъде европеец и атлантик, убеден е Костов.

Изборите изглеждат като с напълно предизвестен край. Кандидатът на ГЕРБ, вероятно подкрепен от Реформаторския блок, ще спечели, прогнозира той.

„Не ме търсят за съвет, не решавам отзад като Доган, това е грозно, това не е моят манталитет и култура“, допълни Костов.

Банковата стабилност

Няма защо да се притесняваме за банките. Моето лично доверие в БНБ е възстановено. Сега е чудесният момент за подаване на искане за проверка от Европейския съюз на изпълнението за въвеждането на еврото, коментира той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама