Мащабно почистват зоните около реките в Сливенска община

11:08, 18 авг 16 25 372 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Започна поетапно почистване на речните корита в община Сливен. Извършват се дейности по премахване на прораслата растителност и пробутване на пренесените наноси, земни маси и  изхвърлените битови отпадъци.

"Превенцията е важна и стои на дневен пред ръководството на Община Сливен, за да поддържаме речните корита в нормална проводимост", заяви инж. Снежана Кънева, началник отдел "Сигурност и управление при кризи" в общинска администрация. Тя съобщи, че в момента се работи в селата Ичера, Ковачите и Желю войвода. Почистване на дерета и реки ще се прави и в населените места Малко Чочовени, Горно Александрово, Гавраилово, Кермен и Биково.

Инж. Снежана Кънева информира, че от общо 44 населени места в община Сливен, в 24 от тях преминават реки и дерета, в това число и водни обекти като рибарници, езера и язовири. 33 са деретата, преминаващи през урбанизираната територия с обща дължина около 37 километра. През 9 населени места преминават реките Асеновска, Дюлева, Селишка и Новоселска в град Сливен, Тунджа в Крушаре, Каменица в Гавраилово, Сажевица в Желю войвода, Сотирска в Сотиря, Саса дере в Новачево, Стара река в село Стара река и Луда Камчия през Раково и Ичера. Общата дължина на тези реки в регулация е около 44 километра.

"Това, което имаме ние като задача, отговорност и ангажимент по Закона за водите, е ежегодно със заповед на кмета да бъдат обходени тези реки с цел проверка на тяхната проводимост -  дали е нормална или нарушена. По заповедта е сформирана  работна група, която прави огледи на всичките дерета и реки, а след това предлага на междуведомствена комисия с участието на Басейновите дирекции Варна и Пловдив, Пожарна безопасност и защита на населението – Сливен и РИОСВ - Стара Загора да направят огледите, изготвя се протокол и програма за планово почистване. На база на тези огледи е направена приоритизация от къде да се започне", уточни инж. Кънева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама