Енергийната борса пуска двустранни договори от 1 октомври

12:14, 18 авг 16 25 382 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Търговията на двустранни договори за електрическа енергия на Българската независима енергийна борса ще стартира не по-късно от 1 октомври. В момента тече тестови период. Това съобщи пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Той обясни, че това ще позволи много по-голям брой производители да се включат в търговията с електроенергия и ще се отрази на цената в посока надолу.

Според него трябва да се промени Закона за енергетиката, така че да задължи всички производители на електроенергия да участват на борсата. Тази промяна все още се обмисля, тъй като КЕВР чака да види какво предлага Световната банка в своята пътна карта за отварянето на енергийния пазар. Моделът трябваше да е готов през месец април, но още не е представен публично.

Развитието на борсата ще продължи с въвеждането на платформа за договори за разлика. Ще има определена борсова цена, която ще се различава от преференциалната цена по договор. С това ще се компенсират производителите, които имат дългосрочни договори с преференциални условия и гарантирани от държавата цени на електроенергията. При пълната либерализация те ще могат да участват на борсовия пазар.

Ако борсовата цена бъде по-ниска от преференциалната цена, разликата ще бъде покривана от специален фонд. Първоначално това ще е фондът „Сигурност на електроенергийната система“. Обаче при по-висока борсова цена от договорената преференциална цена, производителите ще трябва да внасят разликата във фонда.

Относно „Топлофикация-София“, която излезе на печалба при изравнителните сметки за периода 1 май 2015 г. - 30 април 2016 г. председателят на КЕВР каза, че таксите „юристконсулт“ не са повлияли на сметките. Той обясни, че те не се отчитат като ценообразуващ елемент.

Иванов допълни, че всички Топлофикации се проверяват и това става и чрез издаваните им месечните сертификати за високоефективна електроенергия. През летните месеци част от дружествата вече не произвеждат електроенергия по високоефективен способ. По този начин Националната електрическа компания изкупува реално произведените количества, съответстващи на топлинната енергия, обясни той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама