Прокуратурата в Средец отново се заема с Динко Вълев

13:21, 18 авг 16 25 458 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разследването срещу Господин Вълев, станал известен като Динко-Ловеца на бежанци, за подбуждане към омраза е върнато в Районната прокуратура в Средец. По него се извършва допълнителна проверка, според указанията на прокурора, съобщава "Дневник".

В началото на юли прокурор Валентина Маджарова постанови, че Вълев е извършил е подбуждал към дискриминация, насилие и омраза, основани на раса, народност и етническа принадлежност, осъществено в условията на продължавано престъпление, чрез слово и чрез средства за масова информация.

До проверката се стигна след сигнал от Българския хелзинкски комитет след репортаж с Динко, в който той се хвали, че задържа бежанци.

От постановлението на Районната прокуратура – Средец, става ясно, че на 14 февруари 2016 г. Вълев се обадил на телефон 112, за да съобщи, че е задържал на черен път между селата Долно Ябълково и Белеврен 16 чуждестранни граждани – 15 възрастни и едно малко дете/бебе. На операторите Вълев заявил, че ще "запука" и "изпише" някой от задържаните, а на записа се чува и как крещи на английски език "Всички долу", как псува, как се заканва, че ще убие един "циганин" и че "ще ги поударя малко, ще ги лопам".

Съгласно постановлението на прокурор Валентина Маджарова цялостното поведение на Вълев е дискриминационно.

"Дискриминационният елемент е именно субективната причина, поради която Вълев извършва деянието, доколкото няма данни той да страда от психическо заболяване. В случая от субективна страна данните позволяват налагане на извод, че Г. Вълев е действал с формирани стереотипни пристрастия и предразсъдъци", се разбираше от постановлението й.

Случаят бе пратен в София, защото според прокурор Маджарова резултатът от престъплението - довеждането на дискриминационните изявления до знанието на трети лица - е осъществено в ефира на телевизия Би Ти Ви със седалище в София.

Тук наблюдаващият прокурор е повдигнал въпрос за това коя прокуратура е компетентна и разследването е върнато в Средец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама