580 хил. лв. обещани за ремонт на Щаба на Военното училище в Шумен

13:57, 18 авг 16 25 451 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
580 хил. лв. от бюджета на Министерството на отбраната ще бъдат дадени, за да се направи ремонт на сградата на Щаба на Военния факултет в Шумен, обяви деканът полк. Сашо Евлогиев. Той уточни, че министър Николай Ненчев е спазил обещанието си да се намерят средства.

65 000 лв. за проектиране и още 5 000 лв. за строителен надзор вече са отпуснати и се очаква да бъдат обявени процедурите.

Цялостният ремонт ще коства 510 хил.лв. и ще включва – нов покрив, измазване и подмяна на дограмата.

Сградата на Щаба, която е в центъра на Шумен от години е в окаяно състояние и ремонтът й е належащ. Такъв не е правен в последните над 25 години, зданието е с олющена мазилка и течащ покрив. Въпреки мизерните условия вътре се помещава управлението на факултет „Артилерия, ПВО и КИС” към НВУ „Васил Левски”. 

Още 25 хил. лв. , отпуснати от правителството за издигане на Паметник-портал на 7-и пехотен Преславски полк в Шумен трябва да бъдат използвани до края на годината, понеже са дадени от тазгодишния бюджет. Все още обаче не е уточнено мястото, където да се вдигне паметника.



„Един от обсъжданите варианти е той да бъде сложен на входа на една от сградите в двора на Военното училище, която е с лице към пл. Кристал. Проблемът е, че преди време тя е предоставена на Министерството на правосъдието, сега правим постъпки да си я върнем”, посочи полк. Евлогиев. Идеята е там да бъде преместен Военния музей и така да бъдат изложени още над 500 експоната, които сега събират прах, тъй като няма достатъчно място в сегашните помещения на музея.

На първо време е необходимо само писмено съгласие на Министъра на правосъдието, паметникът-портал да бъде сложен на земята пред сградата, за чието връщане ще се води по-дълга и сложна административна процедура.



Междувременно днес стана ясно, че в началото на октомври в Шумен ще пристигнат военни аташета, акредитирани у нас. Те ще участват в научен форум, който ще се проведе на 6-7 октомври. Планирана е теоретична част, а също и изложение на фирми от отбранителната промишленост, които ще покажат свои разработки. Форумът ще завърши с демонстрационни стрелби на артилерийския полигон в Марково.

Новата учебна година във Военния факултет в Шумен ще бъде открита на 12 октомври. 150 са новоприетите курсанти в 5 специалности. Все още има свободни места за студенти задочно обучение в гражданските специалности на висшето училище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама