Пламен Стоилов: До края на 2016 г. може да има 10 блока санирани по националната програма в община Русе

14:07, 18 авг 16 25 269 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Русе Пламен Стоилов инспектира на място първия завършен блок по Националната програма за енергийна ефективност за общината.

Той се намира в Мартен. На проверката присъстваха още кметът на Мартен Димо Тонев, зам.-кметът по европейско развитие д-р Страхил Карапчански, зам.-кметът по устройство на територията инж. Димитър Наков, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска и директорът на дирекция „Европейско развитие“ д-р Никола Кибритев.

Кметът Пламен Стоилов и колегите му инспектираха обновения блок №4, в който са подменени дограмите, покрива, подови настилки и е изградена топлинна изолация на външните стени. Стоилов увери живущите в блока, че заслугата за крайния резултат е тяхната единност и организация, а Програмата за енергийна ефективност е един уникален по рода си проект, чрез който със 100% безвъзмездни средства се обновява частна собственост.

„Щастлив съм, че се вдъхва живот на старите сгради - по този начин променяме облика на блока, на града и на района. Сами ще се убедите, че сметките ви за отопление ще намалеят с до 30%, а сега може да се гордеете и с отлично изглеждащ блок“, каза Стоилов, като призова всички граждани сами да се уверят в ползите на програмата и да се включат в бъдещите възможности. Той се ангажира да се асфалтират прилежащите улици, да се ремонтира паркинга и да се направят нова спортна и детска площадка в квартала.

Пуснатият в експлоатация пететажен блок №4 в Мартен е обитаван от общо 127 души в 57 апартамента, които ще могат да се уверят в качествата и ползите от извършените ремонтни дейности. До края на лятото ще са готови първите 4 блока, сред които и един от най-многолюдните – бл. „Неофит Рилски“ в кв. „Възраждане“ със 172-ма жители, както и бл. „Райна Княгиня“ с 93-ма жители и блок 7А в „Дружба“ 1 с около 80 живущи в него.

Предстои да стартира обновяването на още 25 жилищни сгради, като по този начин над 2 200 домакинства ще се възползват от безплатното реновиране на домовете си.

Около 10 блока трябва да са завършени или да са пред финализиране до края на годината, добави Стоилов.

Сред тях са и печално известните жилищни блокове "Русия", "Карлово", "Калофер" и "Баба Тонка". За тях обаче са необходими повече допълнителни инвестиции, които да гарантират тяхното укрепване, поради което все още се обсъждат възможностите за тяхното обновяване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама