123 млн. лв. чакат в „Мини Марица-изток” за продадени въглища

15:32, 18 авг 16 25 352 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 15 299 187 тона въглища са добити в „Мини Марица-изток” от началото на годината, отчетоха днес на професионалния си празник миньорите. „Нямаме проблеми, можем да даваме и повече, стига топлоцентралите в комплекса, да поискат”, обясни изпълнителният директор инж. Андон Андонов. По думите му заявките от централите се изпълняват на 100%. Още по-добре върви и изпълнението на разкривката - 53,44 млн. куб. метра.

Финансовото сътояние на дружеството е добро, след извършенита разплащания с американските централи. Приходите от продажби са 283 млн. лева. Дружеството има вземания в размер на 132 млн. лв., от които 97 млн. са просрочени. Най-голям длъжник е държавната ТЕЦ „Марица-изток 2” с 91 млн. лева, от които 79 млн. са просрочени. Следва я „Брикел” с 22 млн. лева, от които 18 просрочени. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица-изток 3" дължи на мините 15 млн. лева, а ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово" – 4 млн. лева. Двете американски централи нямат просрочени задължения.

Общо 64 млн. лв. пък са задълженията на мините към контрагенти, банки и Българсия енергиен холдинг (БЕХ).

„Инвестиционната програма е коригирана няколко пъти, тъй като не е одобрен вариантът, предложен от мините, за увеличение на цената на въглищата. В момента тя е 77 лв. за тон условно гориво, докато миньорите са искали 87 лв./т или поне с 2-3 лева повече от сегашната. Себестойността на добитите въглища е 20.03 лв. за метричен тон, а се продават по 17.40 лв. за метричен тон.  „Това, че работим под себестойността,  е една от причините ремонтната програма да се изпълнява много повече от инвестиционната", обясни изпълнителният директор.

Той съобщи още, че „Мини Марица-изток” вече купува електроенергия от свободния пазар. Засега са взети само 35 мегавата нощна енергия, на цена почти два пъти по-ниска от досегашната. Тепърва ще се усъвършенства процедурата, за да може дружеството да излезе изцяло на свободния пазар.

„До края на годината трябва да изготвим план за преселването на село Бели бряг, според поетите задължения към Европейската банка”, информира Димитър  Чолаков, зам.-изпълнителен директор на дружеството. По думите му работата ще започне от следващия месец и в нея ще се включат представители на инициативния комитет в селото, което трябва да бъде изселено в близките години. През 2023 г. там вече ще се водят миинте работи. Около 70% от жителите вече са изселени. От мините ще изготвят  и доклади за въздействието върху околната среда  на дейностите, които ще се извършват там.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама