Нова културна организация ще вдъхва живот на Националния музей на транспорта

16:17, 18 авг 16 / Култура 25 344 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Работна среща, свързана с бъдещото стопанисване и дейност на Музея на транспорта в град Русе се проведе днес, съобщиха от Областна администрация.

"С богатата си експозиция и независимо, че носи името "Национален музей на транспорта", от формална гледна точка и на практика той не е такъв, а е сбирка от експонати, собственост на БДЖ – Пътнически превози ЕООД, която е достъпна за посетители. По същество и по характер на дейността си не представлява "Национален музей на транспорта". С оглед на формализиране на дейността му и привеждането му в пълно съответствие с нормативната уредба, се организира и настоящата среща", уточниха от администрацията на доц. д-р Стефко Бурджиев.

В срещата са се включили Ренета Рошкева – уредник в Регионален исторически музей Русе, Свилен Гърдев – ръководител на "Пътнически център" Русе към БДЖ – Пътнически превози ЕООД, Иваничка Банчева – директор на Дирекция "Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост" в Областна администрация - Русе, Анелия Георгиева – началник отдел "Общинска собственост" в Община Русе, както и експерти от Общината и Областна администрация.

Набелязани са конкретни стъпки, които да се предприемат за създаването на Сдружение с нестопанска цел, регистрирано в обществена полза и като културна организация.

Учредителният му акт и устройсвеният му правилник предстои да се разработи от представители на Областна администрация Русе, Община Русе, БДЖ – Пътнически превози ЕООД, Регионален исторически музей Русе, РУ "Ангел Кънчев". Двата документа следва да са готови до 30 септември.

След това ще се изготви писмо до Министерството на културата, с което да бъдат запознати с намеренията за учредяването на Музея на транспорта като национален такъв, както и за съдействие от тяхна страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама