Група приятели отглеждат екзотичния плод годжи бери край Ахелой

16:30, 18 авг 16 / Любопитно 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Група приятели разкриват хилядолетна тайна на тибетските монаси. Те са превърнали своята 24-декарова градина в землището на Ахелой във ферма за производство на екзотичния плод годжи бери. Наричат я с емблематичното име „Ветрогон“.

В страната ни подобен род градини са малко на брой, а още по-малко са тези, които могат да се нарекат био в истинския смисъл на думата. Тук годжи бери се отглежда при благоприятен черноморски климат и се обработва без изкуствени торове и пестициди. Фотоволтанични панели черпят енергия от слънцето за капковото напояване на растенията. Опрашването на цветовете е дело на пчелите от кошерите в градината.

Препоръчителната профилактична доза от плодчетата е 30-40 грама дневно. А в Бургас може да си я набавим от Фермерския пазар, който се провежда всяка неделя на Славейковото пазарче.

Годжи бери се отличава с хранителните си качества и тонизиращо действие. Има антиоксидантни свойства и способност да прочиства организма от токсини. Влияе благотворно върху имунитета, нервната система и зрението. Спомага за регулиране на телесното тегло. Това е и причината вълшебното растение да се търси от все повече потребители в чужбина, а през последните години и в България. На нашия пазар плодовете се предлагат по-често изсушени по щандовете на магазини, титуловани с марката био.

Плодовете на годжи бери са наречени „храна на столетниците“. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама