НЕК трупа дългове по 324 000 лв. дневно от лихвите за АЕЦ „Белене“

19:03, 18 авг 16 25 298 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
324 000 лв. лихви на ден се трупат на Националната електрическа компания (НЕК) след осъдителната присъда от Арбитража в Женева срещу България. Страната ни трябва да плати 550 млн. евро на „Атомстройекспорт" за двата реактора за АЕЦ „Белене".

Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова пред журналисти. Според нея лихвите се начисляват и стават изискуеми и затова желанието на държавата било час по-скоро да се реши въпроса.

Петкова обаче повтори няколко пъти, че трябва да се подходи прагматично. До този момент нищо не е платено във връзка с решението на арбитража.

Според Петкова, ако НЕК плати задължението, което е възникнало по силата на международния арбитраж, ще спре и трупането на лихви.

Правителството, Българският енергиен холдинг (БЕХ) и НЕК търсели бързо, но не прибързано решение за АЕЦ „Белене". 

Работна група от представители на „Росатом” ще пристигне у нас в края на месеца. Теменужка Петкова подчерта, че експертите ще търсят най-доброто решение, за да не се нанесат по-големи вреди от причинените до момента с действията от 2006 и 2008 г.

Съгласно единия вариант оборудването може да бъде продадено на трета страна. Петкова подчерта, че продажбата на трета страна не би могла да осигури покриването на всички разходи, които би трябвало да се извършат във връзка с оборудването. Дори да бъде продадено за 200 млн., пак щели да останат едни над 300 млн., които да се погасяват от НЕК, изчисли енергийната министърка.

„Ще търсим опции да се излезе от тази ситуация", каза Петкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама