Укрепват свлачището в лознишкото село Манастирци

07:18, 19 авг 16 25 498 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Свлачището в района на лознишкото село Манастирци ще бъде укрепено, съобщиха от общинската администрация в Лозница. Общината вече обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за изпълнение на строително-монтажните работи. Прогнозната стойност на поръчката е 643 256 лв. без ДДС.

Свлачището се намира в долната част на долинен склон на дере, преминаващо през селото. Свлачищната деформация възниква през началото на 2015 г. след период на интензивни валежи. Има средна ширина 30 м и дължина на направление на движение около 25 м. Развитието на свлачищните процеси разширява обхвата на деформациите и пряко застрашава новоизградена спортна площадка над засегнатия откос и детската площадка в основата му,  както и намиращата се в близост сграда на кметството.

Проекта предвижда изпълнение на  СМР по отводняване на активизираното свлачище – изграждане на дренажи в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството - пет дренажни клона с обща дължина 251,11 м, изпълнение на силови конструкции в основата на свлачището - силово укрепване в основата на засегнатия откос чрез изграждане на стена от габиони, вкопани на около 0,80 м от ниво терен, запълнени с реден камък в участък с дължина около 40 м, на височина 2,0 м и 2,5 м в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството и изграждане на пиезометрична мрежа за наблюдение на нивата на подземните води.

Зад габионите ще се изпълни дрениращ слой от трошен камък с подбрана зърнометрия по цялата дължина на стената. В петата на дрениращия слой ще се постави дренираща тръба, обвитав баластра и геотекстил за отвеждане на повърхностните и подпочвените  води зад подпорната стена.

Кандидатите за участие в обявената от общината поръчка за изпълнител могат да подават оферти до 13 септември, а отварянето е насрочено за 14 септември.

От участниците се изисква през последните 5 години да са изпълнили поне две дейности с предмет, подобен на предмета на настоящата поръчка,.

За реализирането на проекта е осигурено частично финансиране. Заради това, строителството на обекта е разделено и ще се осъществи на два етапа – първи и втори етап. Максималният срок за изпълнение на строителството I-ви етап е 20 декември 2016 г., след което строежът ще бъде спрян поради липса на финансиране. Изпълнението на строителството II-ри етап ще стартира при осигуряване на финансов ресурс от страна на общината.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама