Наредба за записване в детските градини подготвят в Каварна

08:25, 19 авг 16 25 533 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Каварна обяви на сайта си  проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Каварна. Той може да се открие на интернет страницата на Община Каварна www.kavarna.bg,секция „Общински съвет“, раздел „Проекти на нормативни актове“. Заинтересованите лица могат да подават предложения и становища по проекта в 14 дневен срок на електронен адрес: [email protected]  или в деловодството на Община Каварна.

Досега не е имало наредба, която да регламентира реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини, става ясно от проекта на документа. Тя е съобразена и с влезлия в сила от 1 август нов Закон за предучилищното и училищно образование.

Според наредбата, в детските градини могат да се откриват яслени групи за деца от 10 месеца до три години. За предучилищното образование по преценка на родителя и при липса на места в детските градини, може да постъпят и деца, които са навършили две години към началото на учебната година

Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с началото на годината на навършване на 5-годишна възраст на  детето, като родителите избират вида на предучилищната организация на предучилищно образование.

Децата, които навършват три години през текущата календарна година, участват в класиране за първа възрастова група. Децата във всички възрастови групи се приемат целогодишно, при наличие на свободни места.

Посочени са условията, на които трябва да отговарят семействата, за да може детето да използва преференции при класирането. Сред тях са деца с намалена работоспособност над 50%, наличие на други деца в семейството със 70 и повече  процента трайно намалена работоспособност, както и един от родителите с над 70 % степен на увреждане. Предимство ползват също деца – близнаци, от многодетни семейства, сираци и полусираци, когато друго дете от семейството ползва същото учебно заведение, при отнети родителски права, както и при настаняване на детето в семейство на близки и роднини, при полицейска закрила или в Център за настаняване от семеен тип.

Децата, които подлежат на предучилищно образование, но не се явят  до 16 септември, отпадат от списъците.

До 30 юни на видно място се изнасят списъците с незаетите места.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама