Подновяват разследването срещу кмета-изнудвач

09:38, 19 авг 16 25 700 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Допълнително разследване на изнудването на председателя на земеделската кооперация „Асен I” в с. Белгун от кмета на селото за  един милион лева разпореди Окръжният съд в Добрич. Той отмени определение на Районния съд в Каварна и потвърденото с него постановление на Районна прокуратура в Каварна за прекратяване на наказателното производство срещу неизвестен извършител. Съдът върна делото на прокуратурата допълнително разследване и прилагане на закона съобразно изложеното в обстоятелствената част на настоящото определение.

Пострадалият д-р Кралю Кралев е председател на кооперация „Асен I” в с.Белгун. На 4.12.2015 г. следобед на работното му място сред другата кореспонденция било получено и писмо, адресирано лично до него с подател „Фантазия” ЕООД с адрес във Варна. Писмото било поставено в бял плик, върху който били отпечатани принтерно имената и адресите на получателя и подателя. В плика имало бял лист, на който пишело:” Здравей ние сме фирма продаваща спокойствие и влияние оставихме те през годините да откраднеш и натрупаш достатъчно богатство настъпи момента в който трябва да ни се издължиш със сумата от 500 000 евра във едри употребявани банкноти, пакетирани неподозиращо. Сумата ще носиш постоянно в джипа си за което знаем само аз и ти за да ни известиш че си подготвил това което ни дължиш накарай работниците си да започнат да боядисват порталите на стопанството ти с червена боя след което ще получиш допълнителни указания. Преди да предприемеш нещо мисли много правилно, не го споделяй с никого, да не виниш след това другиго, ако остане неполучен подарък под елхата. Не обичаме да губим, не прощаваме, както ти си добър в земеделието, така и ние си разбираме от нашата работа ДОКТОРЕ. Не изпращаме писмото на Каварненски адрес, да не безпокоим семейството ти. Това е сделка между бизнесмени. БЪДИ РАЗУМЕН! Имаме наблюдение върху всичко твое. Наш куриер ще те посети на неопределено място час и ден, за да предадеш пакета. Имаш много сладки внучета”.

Съдържанието на писмото притеснило д-р Кралев, който го възприел като изнудване, както и че животът и здравето на близките му са застрашени. Още на следващия ден сутринта сигнализирал полицията и предал писмото. На 26 декември в 19.26 ч. получил на мобилния си телефон кратко съобщение със следното съдържание: „Фантазия ЕООД Ви пожелава Весели празници”.  На 4 януари в 14.51 ч. д-р Кралев получил на мобилния си телефон ново кратко съобщение, от друг номер, със съдържание „Да ти е честита новата 2016 г.! Желая здраве, много пари и да ги харчи с „Фантазия”.

По досъдебното производство след оперативно-издирвателни мероприятия било установено, че писмото и кратките съобщения били изпратени от кмета на селото Благомир Станев. Който го ръководел от 2003 г. При разпита на Станев потвърдил,  че е автор на писмото и кратките съобщения, но целта му не била да се облагодетелства материално като изнудва Кралю Кралев, а искал да направи така, че „да му е гадно” и да го „приземи”. Писмото било отпечатано  на принтер на читалище „Светлина 1942” с.Белгун.

Прокурорът се е позовал на показанията на Станев, че не е имал намерение да се облагодетелства от Кралев. По тези съображения прокурорът приел, че деянието му не представлява престъпление. Окръжният съд намира, че обжалваното определение и потвърденото с него постановление на КРП за прекратяване на наказателното производство са незаконосъобразни и необосновани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама