МО отпусна средства за ремонта на 4 кораба от Вмб-Бургас

10:36, 19 авг 16 25 359 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министерството на отбраната (МО) е обявило обществена поръчка за ремонта на 7 кораба от Военноморския ни флот. Четири от тях са от Военноморска база-Бургас, намираща се край созополското село Атия - базовите миночистачи "Бриз", "Шквал" и "Прибой" и ракетната корвета "Мълния". Останалите са във Варна - корветите "Решителни" и "Бодри", фрегатата "Смели".

Общата стойност на поръчката е 3.75 млн. лв. без ДДС.

Плавателните съдове са наследство от времето на Съветския съюз и се нуждаят от спешен ремонт, за да бъдат годни да продължат да бъдат използвани във Военноморските ни сили. В момента единствените по-боеспособни кораби са трите фрегати „Дръзки“, „Верни“ и „Горди“, които бяха закупени на старо от Белгия в периода от 2005 до 2009 г. Дори и те обаче се нуждаят от модернизация, за да бъдат в крачка с новите изисквания на НАТО.

В края на юли беше обявена друга тръжна процедура за девет ремонта за над 3,9 млн. лева (без ДДС) със срок до 2020 г. Сред ремонтираните плавателни съдове ще бъдат учебно-спомагателен плавателен съд, противопожарен кораб, танкер-бункеровчик, транспортен кораб с капацитет до три средни танка, фрегата, спасителен кораб.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама