Две фотографии от РИМ– Русе в експозиция на Дома за европейска история в Брюксел

11:35, 19 авг 16 25 295 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две фотографии, предоставени от Регионален исторически музей – Русе, ще бъдат включени в изграждането на бъдещата експозиция на Дома за европейска история в Брюксел.

Фотосите представят русенски ученици през 60-те и 70-те години на XX век и ще бъдат част от репрезентацията на темата за училищния живот в страните от Източна Европа в периода на социализма, съобщават от РИМ.

Регионален исторически музей - Русе е един от партньорите на Генерална дирекция за комуникация към Европейския парламент в тяхната инициатива за изграждане на Дом за европейска история. През 2014 г. русенския музей определи четири предмета от втората половина на XX век, които да участват в бъдещата експозиция на Дома.

Във връзка с подбора на фотографии, представящи моменти от училищния живот, музейните специалисти предоставиха образи от колекцията 33 албума от социализма от отдел „Най-нова история”.

В момента тече процес на дигитализация на колекцията от представителни албуми по проект „Дигитализация на визуални документи – споделяне на знание и интерпретация на наследството” . След заснемането им, албумите ще бъдат качени със свободен достъп през „облак” в интернет пространството.

Проектът за дигитализация се реализира с подкрепата на Общинска фондация „Русе – град на свободния дух” и ВН - социален проект на Еконт, в рамките на проведения конкурс „Знание и растеж“.

На снимката: 

Преглед на строевата подготовка и маршовата песен на ученици от училище „Олимпи Панов“, град Русе, България, 1965 г. На снимката се вижда сборен отбор от ученици в униформи във военен стил, които в продължение на месец се обучават от военен специалист (в ляво на снимката) да маршируват и да пеят войнишки песни.

Военното обучение – за защита на родината и социалистическите страни, изгражда силно идеологическо присъствие в училищата. Прегледът – състезание се случва на централния градски площад в Русе, в него участват всички училища в града.

Маршрутът на участниците повтаря този на официалните задължителни „манифестации“ – митинги-шествия на работниците по повод национални празници. Вляво се вижда обичайна транспарант с пропагандна украса – гълъб на мира върху земно кълбо.

Снимката е от Албум на пионерски отряд „Мара Манева“ при 6А клас в училище „Олимпи Панов“, град Русе, България, 1970 г., част от Колекция 33 албума от социализма, отдел Най-нова история, Регионален исторически музей – Русе, www.museumruse.com

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама