Антични монети открити при разкопки в Разлог

12:06, 19 авг 16 / Любопитно 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Антични и средновековни монети са открити при разкопки в района на "Писаната църква" край Разлог. 

Намерени са фрагменти от стъкло и керамика

При сондажното проучване на терена преди 8 години, на югозапад от църквите, в търсене на най-подходящото място за изграждане на информационен център, попадаха на градежи, определени тогава като част от сграда, вероятно манастирски комплекс.

Сградата е V - VІвек. В проучваната част са регистрирани следи от силен пожар. 

Наред с това археолозите са открили съоръжение, най-вероятно пещ, съдейки по настланата около него пепел в пласт от 15-20 см. дебелина, свързано с още едно полукръгло съоръжение, разположено на североизток. От самото помещение се появяват градежи, продължаващи на югоизток.

Научен ръководител на разкопките е ас. Цветана Комитова-уредник археолог от РИМ-Благоевград. В археологическите разкопки участват и възпитаници на СОУ „Братя Каназиреви” и безработни от Разлог.

"Писаната църква” ще има добро бъдеще, когато археологическите структури бъдат включени в приятна и отворена за посетителите среда. Това може да бъде малък археологически парк, в който освен места за отдих, може да включва възстановка на средновековно жилище, защото селището е тук, около самите църкви, 3D модел на църквите, за да добие посетителят реална представа как са изглеждали те, интерактивни модули с информация за Северен Пирин, който от обекта се вижда като на длан", коментира Емилия Кадурина, директор на музейния комплекс в Разлог.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама