С много изненади в Жеравна започва Международният фестивал на фолклорната носия

12:27, 19 авг 16 25 1146 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
IX Международен фестивал на фолклорната носия „Жеравна 2016" започва днес в местността Добромерица. Фестивалната програма ще продължи до 21 август. Условието за участие във фестивала е присъстващите да са с народни носии. Забранено е заснимане с  фотоапарати и телефони.Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов ще открие Международния фестивал.

Сред специалните гости на "Жеравна 2016" е актьорът Бен Крос, изпълняващ ролята на ирландския журналист Джеймс Баучер в новия спектакъл на ансамбъл "Българе" - "Осмото чудо". Домакините са му приготвили като подарък шопска носия. Спортната звезда Кубрат Пулев ще бъде в носия като на легендарния капитан Петко войвода, а Тервел Пулев - с носия като на Хаджи Димитър. Гости ще бъдат министърът на туризма Николина Ангелкова и министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

В програмата на фестивала са включени концерти с участието на народната певица Николина Чакърдъкова и танцьори от Неврокопския танцов ансамбъл, Албена Вескова, квартет "Абагар", Огражденска четворка и ансамбъл "Гайтан", "100 каба гайди", тракийски оркестър "Гергьовден, Етрополска духова музика и др. Ще има конкурс за автентична и стилизирана женска, мъжка и детска носия, народни борби, нестинарски игри и др. Една от фестивалните изненади ще бъде скритото имане на Вълчан войвода, което и тази година участниците ще търсят из местността "Добромерица".

Входът е общ за трите дни и е на цена от  25 лева. За деца до 7 години входът е безплатен, а от 7 до 14 години е 10 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама