Община Разград проверява сигнали за неясна консистенция на язовир Пчелина 1

13:40, 19 авг 16 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini


Община Разград предприе мерки за установяване на неясна консистенция върху повърхността на язовир Пчелин 1, съобщават от местната управа. След подадени сигнали институцията извърши огледи на водния обект. За да бъдат ясни резултатите и фактите за появилата се течност, община Разград поиска съдействие от „Водоснабдяване Дунав“ ЕООД. От лабораторията за изпитване на води към дружеството днес  бяха взети проби по показатели активна реакция, разтворен кислород, биохимична потребност от кислород, окисляемост, амониев азот, общ сух остатък, неразтворени, фосфати, нефтопродукти.

Още две институции извършват анализ. От Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по околната среда и водите също бяха взети проби. Характеристиките за изпитване ще бъдат за активна реакция pH, общ азот, общ фосфор, химична потребност на кислород, биохимична потребност от кислород.

От лабораториите уточниха, че технологичното време, което е необходимо за резултатите на показателите е различно. Част от тях ще бъдат ясни през следващата седмица.

С цел превенция към момента няма да бъде пуснато преливане от язовир Пчелина 1 към язовир Пчелина 2, допълват от общинската администрация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама