Костов в Малко Търново: Мигрантите стават по-агресивни

15:48, 19 авг 16 25 294 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Има признаци на изменение в профила на мигрантите, които проникват незаконно в страната – и като националност и произход, и като възраст, а също и в модела им на поведение. Това съобщи главният секретар на МВР гл. комисар Георги Костов на среща в Малко Търново с представители на местната власт в региона.

„Наблюдаваме подчертано по-агресивен тип поведение или прояви на форми на агресия, като обективните изводи са въз основа на случаи със задържани в закритите центрове на Дирекция „Миграция“, както и в центровете от открит тип на ДАБ. Етническият състав на незаконно навлезлите мигранти е преобладаващо не от зоните на потенциален военен конфликт  – все факти, които трябва да получат обществено достояние така, че гражданите да не правят опити сами да противодействат, а да подават сигнали в Гранична полиция“, заяви Костов.

Към момента няма места с пробиви по преградното съоръжение. Продължава и въведената практика на мобилни контролно-пропускателни пунктове за внезапни проверки на моторни превозни средства за евентуален превоз на нелегално преминали границата чужденци.

Главният секретар на МВР каза и че с близо 60 % са намалели опитите за нелегално проникване през границата в сравнение с миналата година. Това е факт и формално погледнато миграционният натиск в сравнение с 2015 г. бил изключително благоприятен.

„И през миналата година, в сравнение с Гърция, в страната проникваха в пъти по-малко нелегални незаконни мигранти. Това поставя пред нас предизвикателството за пореден път да докажем на европейските ни партньори, че границата ни продължава да е сигурна и професионално охранявана от силите на Гранична полиция, подпомагана от колегите от ГД „Национална полиция“ и от българската армия. Съзнаваме, че за решаването на този проблем не можем да бъдем достатъчно ефективни без подкрепата на местната власт и цялото гражданско общество“, подчерта Костов.

Главсекът на вътрешното министерство очаква от хората в пограничните райони, които са достатъчно добре подготвени и умеят перфектно да се ориентират, като видят в далечината група дали е от незаконно проникнали мигранти, незабавно да сигнализират органите на Гранична полиция. За подобряване на комуникацията граничарите периодично ще посещават кметските наместници, за да се подобри общуването между редовите служители по границата и населението.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама