Рибата в Белославското езеро измряла от недостиг на кислород

16:03, 19 авг 16 25 357 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ниското съдържание на кислород на повърхността и в придънните слоеве и високата температура, свидетелстват за процеси на еутрофикация, съпроводена с цъфтеж на фитопланктон. Този процес, водещ до насищане с хранителни вещества,е най-вероятната причина за измирането на рибата в акваторията на Белославското езеро. Явлението се наблюдава в края на летния период, съобщиха от Басейновата дирекция за Черноморския район.

Анализите на пробите от водата, взети след постъпилите на 15 и 16 август сигнали за мъртва риба, сочат влошено състояние по няколко показателя: разтворен кислород на повърхността (0,91 mg/l при норма 6 mg/l) – повече от 6 пъти под нормата, разтворен кислород в придънен слой (0,79 mg/l при норма 6 mg/l) – повече от 7 пъти под нормата, Азот амониев (1,31 mg/l при норма 0,3 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти, Ортофосфати като фосфор (0,279 mg/l при норма 0,06 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти и Обш фосфор (0,345 mg/l при норма 0,075 mg/l) – превишаване повече от 4 пъти. Завишеното ниво на общия фосфор се отчита в резултатите от провеждания мониторинг за периода 2010 - 2015 г.

При проверката на място на площ около 5 км в акваторията на езерото пред фериботния комплекс на Белослав и с. Страшимирово бяха открити екземпляри от мъртва кая и писия (дънни видове). На място бяха отчетени 26°С температура на водата и много ниско съдържание на разтворен кислород – 0.91 мг/л, при норма от 6.00 мг/л. Не бяха констатирани разливи на нефтопродукти и замърсяване от брегови източници, съобщиха още от дирекцията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама