Започва незабавно пръскане срещу растителна дървеница в Ивански

16:55, 19 авг 16 25 450 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Незабавно третиране на земеделски площи срещу растителна дървеница ще започне днес в село Ивански. Това реши на извънредно заседание Областната епизоотична комисия.

С биоцидни препарати ще се третират още стените на къщите, огради на дворове и улици в северната част на селото, както и храсталаците около населеното място. Ще се създаде и бариера между нападнатата част и чистата от насекомото зона на селото. Ще се предупредят пчеларите в района за продължителността на действие на използвания препарат.

Зам.-кметът по социална политика и здравеопазване на община Шумен д-р Светлана Маркова призова хората от Ивански да не използват други препарати за защита, освен препоръчаните от специалистите вещества срещу насекоми. Хората обаче сами трябва да закупят препарата, за да обработят домовете си. Другите площи ще бъдат третирани от специализираната фирма, с която Община Шумен има сключен договор.

Първите сигнали за нашествието на насекомите от вида растителна дървеница в Ивански дойдоха на 16 август. Още тогава експерти от РИОСВ и Областната дирекция по безопасност на храните правят оглед и се изпращат проби за анализ в Пловдив и София. Следва светкавичен отговор, който казва, че насекомите не са опасни за хора, животни и земеделски култури. Растителната дървеница се храни с диви растения, в момента е нейният размножителен период и наситеността с досадните буболечки може да достигне от 248 до 328 на квадратен метър.

До момента не са постъпили оплаквания за алергични реакции и нахапани от растителна дървеница хора, съобщиха от РЗИ. Такива няма и в Многопрофилната болница в Шумен. От здравната инспекция успокоиха, че насекомото не пренася заразни заболявания.

Нашествието на растителните дървеници е разширило ареала си. Сигнали за него са получени от съседното село Ветрище. Там също е направен оглед.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама