Електрически мотоциклет показаха в Стара Загора

17:21, 19 авг 16 25 541 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стотици старозагорци видяха днес уникален електрически мотоциклет, създанен от холандсдки студенти.Той пристигна на площада пред Общината съпроводен от електроскутери, с които работи мобилната група на общинската полиция. Проявата е част от Първата околосветска обиколка с такъв мотоциклет, която стартира на 14 август и преминава през София и Стара Загора.

Национален  координатор на проекта е Регионалният офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика в партньорство с Холандското посолство и Търговско-промишлена палата - Стара Загора. В Стара Загора домакин е община Стара Загора, а проявата се организира с подкрепата на Регионален Академичен Център Стара Загора,  Тракийски университет и Граждански клуб ЛИПА.

На демонстрацията присъстваха зам.-кметовете Йордан Николов и Красимира Чахова, Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, доц. Дарина Заимова, зам.-ректор на Тракийския университет,  Младен Цветков от  рокерски клуб „Фри уинд райдър“ .

„Приветствам Ви за това, което с много труд сте създали, това е уникално превозно средство. Правилно сте избрали Стара Загора по пътя си, защото освен че сме зелен град, направихме така, че нашите служители също да ползват електроскутери”, каза зам.-кметът Йордано Николов. Той им пожела приятен път и нови успехи. 

Ваня Беновска, директор на  Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика благодари на общината и града за гостоприемството и също подчерта, че  Стара Загора е пример за зелена мобилност.

„Бизнесът на Стара Загора приветства за това, че сте се изправили пред това предизвикателство. Вашата работа е нужна за обединяването на света”, подчерта Олег Стоилов.

Доц. Дарина Заимова пък  отбеляза, че иновациите и предприемаческия дух сред малдите хора е нашето бъдеще. Тя пожела на холандските студенти успех във вяско едно начинание като млади учени или предприемачи.

Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.

Холандските студенти, чиято средна възраст е 23-24 години, бяха впечатлени от наличието на електроскутери в Стара Загора. „Виждаме, че вие вече работите по елекектрическата мобилност. Страхотно е това, което правите”, каза ръководителят им.

Много старозагорци пожелаха да си направят снимки с уникалния мотоциклет. Други, особено от мъжкия пол, с нескриван интерес разгледаха двуколесното превозно средство. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама