"Семейство кукли" спечели първо място в конкурса „Сувенири“

18:32, 19 авг 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Семейство кукли“ на Мария Милева спечели първо място в конкурса "Сувенири" на ХХ Международен панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика", който се провежда във Варна. През целия период на изложението сувенирите, изработени от майстори от цялата страна, бяха подредени в специална сувенирна палата, разположена до галерията "Къщата на майсторите".Посетителите на панаира имаха възможността да гласуват за своя фаворит чрез имейл и sms. Призовата тройка от номинираните 15 сувенира бе избрана от представителите на медиите с тайно гласуване в Арт салона на Радио Варна.

„Конкурсът „Сувенири” е последният конкурс, който организираме в рамките на Международния панаир на занаятите и изкуствата "Булгарика". Той е обявен последен, предвид това, че искаме да дадем възможност на всички посетители на панаира максимално дълго време да гласуват за сувенира, който смятат, че трябва да спечели. Този конкурс обаче хронологично е първото събитие, което „Булгарика” организира, тъй като той предшества Международния панаир на занаятите и изкуствата с една година. Тази година в него участвахат 112 произведения от 40 автори“, обяви Лиляна Савова, член на Управителния съвет на „Булгарика“.

Тазгодишният победител Мария Милева е от Горна Оряховица. Тя се занимава с ръчно изработени сувенири, а от няколко години само с кукли, които облича в народни носии.

На второ място журналистите класираха Митко Минев от „Липа арт” - Казанлък, и неговата бутилка с оркестър. За първи път тази година има три трети места. Те са за Галя и Милена от „Дзев студио” с тефтер с апликация тъкана черга, Боряна Илиева със сувенир „Паун” и Стефан Михайлов - „Петел.”

Победителите ще получат грамоти за участие, а класиралият се на първо място - парична награда в размер на 150 евро. Те ще бъдат наградени на официалното закриване на панаира на 21 август от 20 ч. в Английския двор на Археологическия музей.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама