Новият директор ще прави Добруджанския земеделски институт привлекателен за млади учени

18:58, 19 авг 16 25 1919 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Доц. д-р инж. Илия Иванов Илиев е новият временно изпълняващ длъжността директор на Добруджански земеделски институт –Генерал Тошево.

Като първа конкретна цел в качеството му на директор си поставя реализацията на произведените в института базови семена от зърнено-житни култури, откъдето постъпва значителна част от приходите на Добруджански земеделски институт.

В по-далечен план ще работи за издигане на нивото на професионализъм на учените в института и за превръщането му в по-привлекателно място за реализация на млади научни работници.

Поставя си като цел ориентирането на научните изследвания към решаване на актуалните проблеми в земеделската практика, осъществяването на по-гъвкаво взаимодействие на института със зърнопроизводителите и превръщането му в още по-атрактивен партньор на зърнопроизводството и бизнеса.

Смята, че постигането на тези цели ще допринесе за издигане на по-високо ниво на имиджа на Добруджанския земеделски институт като лидер в селскостопанската наука в страната.

Своите задължения на поста директор ще изпълнява, следвайки максимата: “Да бъдеш на върха е отговорност!”

Доц. Илиев е роден през 1960 г. в с. Паскалево, обл Добрич. Завършва ВМИИ – гр. Варна през 1986 г., специалност “Двигатели с вътрешно горене”, квалификация “Машинен инженер”.

Постъпва в Добруджански земеделски институт през 1989 г. в отдел “Агротехника”, направление “Механизация”. Научно-изследователската му работа е тясно свързана с проучване на технологични линии от машини за производство на полски култури, включващи почвообработка, сеитба, мероприятия за растителна защита, прибиране и начини на оползотворяване на растителните остатъци. Изследователската му работа включва и оптимизирането на системи от машини в технологиите за интегрирано и биологично производство.

Дисертацията, с която придобива образователна и научна степен “Доктор” през 2004 г., е на тема “Обосноваване и изследване на опръскващи системи за слънчоглед”. През 2012 г. придобива научното звание “Доцент”. Инж. Илиев е един от малкото специалисти в България, занимаващи се с машини и технологии за пръскане на полски култури.

Конструирал е и през 2000 г. е патентовал като полезен модел механизирана сонда за почвени проби. Разработил е и е патентовал метод за подобряване на опрашването на посевите от полски култури. Разработил е система и е конструирал машина за целорастенийно опръскване на слънчоглед с фунгициди. Проектирал е циклон за активно вентилиране на зърно с незатоплен въздух.

Има управленски опит като заместник-директор на сектор “Производство” през периода 2005-2006 г..

Членува в Съюза на учените в България – клон Добрич.

Член е на ASABE – Американска асоциация на инженерите в земеделието.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама