Глад за учители в Пловдив, привличат все повече млади кадри без голям стаж

19:10, 19 авг 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Все повече училища в Пловдив привличат млади кадри в образователната система. Това каза Стефан Стоянов, заместник-кмет по образование, бизнес развитие, европейски политики и международно сътрудничество в Общината, цитиран от Радио „Фокус" - Пловдив .

По думите му липсата на учителски кадри е национален проблем. „Все още за младите специалисти, които завършват като педагози, не е достатъчно привлекателно да започнат кариера като учители. Все пак учителската професия е много важна за развитието на едно общество и дава добри възможности за кариерно развитие. По-голямата част от учителите в училищата и в детските градини са над 50-годишна възраст и през следващите 10 години доста от тях ще напуснат системата. Има нужда от повече млади специалисти, които да прегърнат каузата на образованието и с общи усилия да се подобри учебния процес”, коментира Стефан Стоянов.

Според него целта е по бързо да се смени разликата между европейското и българското образование. „Специално в детските градини стартирахме мащабно програма за въвеждане на метода „Монтесори”, който в основната му част е допълнителна квалификация на учителите. Това е допълнителен сериозен мотив на учителите да се развиват и да изберат учителската професия. Вкарването на нови методи за преподаване, на нови технологии като различни приложения за образование дават възможност на преподавателите и на децата да направят образователния процес по-интересен и по-предизвикателен”, каза още Стефан Стоянов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама