На Карандила откриват Националния събор на каракачаните в България

07:47, 20 авг 16 25 616 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Юбилейният 25-ти Национален събор на каракачаните в България ще се проведе днес на местността Карандила.  Очакват се около 2000 души да се включат в проявата.

Председателят на Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България Коста Балездров коментира, че малко културни организации могат да се похвалят с такъв дълъг живот в страната и традиционен събор.

Съборът  ще бъде открит с водосвет в 11 часа,  след което ще започне богата фолклорна програма с участието на танцовите състави при  дружествата в  Сливен, Речица, Карлово, Котел, Карнобат и Александруполи - Република Гърция.

Специални гости на юбилейния събор ще бъдат танцовият състав при Българо-Гръцко дружество "Анхиалос" - Поморие, който ще представи народни танци от различните фолклорни области на Гърция, както и Ансамбъл за народни песни и танци към Община Сливен. Съборът ще бъде посветен на вече покойния дългогодишен участник във всички мероприятия на Федерацията и виден член - Коста Котавов – Гринята, съобщи още Балездров.

На събора ще бъде раздаван курбан на всички посетители и гости.

В 20:30ч. ще започне традиционно каракачанско гленди в комплекс "Аглика" на Сливенски минерални бани с участието на известни и обичани изпълнители на каракачанска и гръцка музика от България и Гърция.

Най-мащабното събитие на каракачаните в България очаква гости – представители на официалните държавни и местни институции, дипломати, депутати.

Ще бъдат връчени  награди  от фото- и видеоконкурса на катедра „Етнология“ на Философско - историческия факултет на Пловдивския университет „Пътуване от Сливен до Пертули“. През юни до тази местност са достигнали български представители, за да участват на най-големия събор на каракачаните. Победителят ще спечели фотоапарат.

В Националния конкурс по история към Фондация „Ценности“ са участвали  четири  деца от 8 до 12 клас  от Карнобат,  реализирали 20 - минутен филм за историята, бита и традициите на каракачаните. Филмът им е подготвен по програма на европейска мрежа, обединяваща 25 страни. И четиримата автори и участници във филма ще получат награди от ръководството на федерацията, обяви още Коста Балездров.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама