Пловдивско село пред екокатастрофа, институциите нехаят

08:35, 20 авг 16 25 431 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Едно от  най-големите села в Пловдивска област-Труд, е изправено пред екокатастрофа, алармираха жителите на селото.  

„Без съгласието на населението през 2014 г., само на 260 м. От жилищен квартал и 40 м. От „Гробищен парк“ в  Труд, се построи „ЦЕНТРАЛА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРО И ТОПЛОЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА“. Фирмата инвеститор проведе информационна кампания под формата на печатни материали, в която обещаваше на населението дейност без шум и миризми-ЛЪЖА, 50 работни места-ЛЪЖА, по-хубава и нова инфраструктура-ЛЪЖА. Обещаха, че централата ще преработва селаж и нищо друго-ЛЪЖА! Вече втора година се будим нощем с миризми, шум и вибрации. В момента освен селаж, преработват и оборска тор. Сега се подготвят да преработват  алкохолни ферментации, бирена мая, джибри, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни и т.н. „, твърдят хората от селото.

„Централата има непрекъснат цикъл на работа и хората нямат почивен ден. Вибрациите и шумът са осезаеми в малките часове на денонощието и възпрепятстват качествения и пълноценен нощен сън. Възрастните хора страдат от повишено кръвно налягане и силно чувство на тревожност в следствие на вибрациите. Трафикът на тежкотоварни машини снабдяващи дейността на централата е денонощен и преминава покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад, изпускат по улицата боклуци“, недоволстват хората.

Казват, че въпреки затворените прозорци през лятото смрадтта е нетърпима. Миналата година поради жалби на множество жители са извършени няколко проверки, които са заключили, че по документи всички е изрядно.

На 16.07.2016 г. се проведе Общоселско събрание под патронажа на Кмета на с.Труд и с пълно мнозинство с избран инициативен комитет за реакция. „Вече месец никой не ни е потърсил с отговор и не е предизвикал среща с цел решаване на проблема. Фирмата собственик многократно е уведомявана и по телефона и чрез писмо, че трови въздухът на селото. Реакция няма“, възмутени са хората  

През следващата седмица те ще излезнат и на протест.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама