Арх. Коларов: За отсечените четири липи по ул. „Дунав” ще бъдат засадени осем

16:15, 20 авг 16 25 438 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Масова сеч на липите по улица "Дунав" в Добрич предизвика недоволството на много жители на града в социалната мрежа. Ето някои от постовете:

„Масова сеч на липите по улица "Дунав". Точно пред новостроящият се магазин. На кого и с какво пречат тези красиви дървета?! Гледката на екзекутираните липи разтревожи много от нас - жителите на квартала. Ако цената е новият магазин, то ние и сега си имаме достатъчно. Все пак очакваме отговор и спешна намеса / за да не бъдат обезглавени и останалите дървета/ от съответните институции.”

„Ето така става като има парички! Отсечени са стари липи на по 50 години! Това е новият хипермаркет на СВА! На Дунавите. На тротоара ще има паркинг и ние ще ходим по улицата!  Пореден абсурд! Кой носи отговорност? Никой, някой си е платил! Това вече е прекалено”.

В отговор заместник-кметът по устройство на територията арх. Боян Коларов посочи, че на основание чл.44, ал.1 и 2 от ЗМСМА, чл.43, ал.2, т.3 от Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Община град Добрич на 3 август е издадена заповед с която е разрешено отсичането на 4 липи по ул. "Дунав" във връзка със строежа на магазин. „Строежът има всички необходими строителни книжа. В частност проектът за обособяване на паркоместа също е съгласуван с Общината и с КАТ”, посочва арх. Коларов. „Тъй като липите са определени като здрави, заявителят е платил дължимо обезщетение за отсичането им. Това е нормална практика, която е изрично упомената в Наредбата. Ние се стараем да пазим всяко дърво, но има случаи, в които се налага премахване и този е един от тях. Обезщетенията в тези случаи се използват за засаждане на нови дървета и за поддържане на зелената система на Общината като цяло. В замяна на тези четири дървета ще бъдат засадени осем по схема, която ще бъде предоставена от специалистите в Отдела. Засаждането ще се извърши през есента на 2016 година - период, в който растенията "спят" и могат да понесат пренасяне и презасаждане. Отрязването на тези четири липи предизвика твърде широк интерес, но всъщност в общинска администрация всекидневно се получават заявления за отсичане на дървета и колегите внимателно преценяват всеки отделен случай. Решения за отсичане се вземат много рядко и броят на "спасените" дървета превишава броя на отсечените десетки пъти”, допълва зам.-кметът.

Той подчерта, че в Добрич не е извършвано заснемане на съществуващата зелена система и не е разработван план за нейното развитие и поддържане, който да я обхваща в цялост и да определя различни по функция зелени зони. „Популярно е схващането, че зелените площи (дърветата) са "белите дробове" на града и трябва да се опазват без промяна. Това е твърде повърхностно определение, защото в един град, освен зелената има и много други инфраструктурни системи и те би трябвало да работят в синхрон без да си пречат, а напротив - неотклонно да повишават благоденствието на гражданите. Не стои така въпросът с добричката зелена система обаче. Тя е хаотична и поради липсата на ясен поглед и стриктен план за нейното развитие в много случаи разрушава други елементи на инфраструктурата. Напълно е пренебрегнато значението ѝ и в друг аспект - да изпълнява ефективна буферна роля в случаи на прииждаща вода, каквато е модерната тенденция в развитите общини по света. Днес в общинска администрация се опитваме да преобърнем този регресивен модел и да насочим промяната към по-високи цели - да имаме ясни краткосрочни и дългосрочни планове за работа на градските системи, така, че да ни носят повече удовлетворение от факта, че живеем в Добрич. Очевидно ще бъде трудно и такива случаи, като липите по ул. "Дунав" ще изглеждат като случайни и недогледани. Въпреки липсата на генерален план за развитие обаче ние обмисляме всеки акт на намеса върху дърветата на Добрич много внимателно”, допълва зам.-кметът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама