Повече пожари в сухи треви регистрират това лято в Търговище

17:52, 20 авг 16 25 323 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 80% от сигналите, на които реагират пожарникарите в област Търговище в рамките на една седмица, са свързани с възникнали поради небрежност при боравене с открит огън пожари в сухи треви в и извън населените места. Статистиката сочи, че този вид пожари за настоящото лято в сравнение с предходното са доста повече, отчитат от Областната дирекция на МВР.  От началото на месец юни през тази година техният брой в региона е 59, докато за същия период на миналата година са регистрирани 39 такива пожара.

Пожароопасният сезон с високите температури на въздуха, продължителното засушаване в комбинация с относително силен вятър създават сериозни предпоставки за бързо разпростиране върху по-голяма площ на огъня, запален на открито, предупреждават експертите от пожарната. Затова те съветват жителите на областта да бъдат изключително внимателни, ако палят огньове на открито,например в дворните си места, да осъществяват постоянно наблюдение над тях и никога да не напускат съответното място, преди да са се убедили, че са загасили огъня надеждно. И напомнят, че на екипите и на гасителната техника е необходимо известно технологично време, докато достигнат до огнището на пожара, а наличието на вятър може сериозно да увеличи мащабите на пожара до пристигането им.

Хората, които си правят излети и пикници сред природата през летните дни или излизат за гъби и билки трябва да спазват стриктно условията за пожарна безопасност. И по-точно – да палят огън само на определените за целта места и да не палят такъв в горите или в близост до тях, да не изгарят горими отпадъци в необезопасени места и на разстояние, по-малко от 500 метра до горския фонд, да не хвърлят незагасени цигари и клечки кибрит при движението си по пътищата и при преминаване през горски насаждения, като наблюдават и децата им да не играят с огън. 

От регионалната дирекция напомнят на гражданите още, че паленето на открит огън в сухи тревни остатъци и стърнища в обработваеми и необработваеми земеделски земи, поляни и в близост до горски масиви не е разрешено и може да създаде сериозни предпоставки за разрастването му и обхващането на гори, сгради и причиняване на значителни материални щети.

До момента през настоящия пожароопасен  сезон на територията на област Търговище няма допуснати горски пожари – информират още от дирекцията. И призовават гражданите, ако забележат възникнал пожар, да сигнализират своевременно за това на тел. 112, като по възможност опишат максимално точно мястото, където е възникнал пожарът, както и какво точно гори.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама