Конкурс за идеи за намаляване на отпадъците набира кандидати, финансират предложенията

19:58, 20 авг 16 25 247 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Екологично сдружение За Земята обявява есенното мини-издание на конкурса „Направи си сам“ за граждански зелени идеи на тема „Живот без боклук". За Земята търси да подкрепи до 10 зелени начинания, насочени към намаляването и полезното преобразуване на отпадъците от бита. Ще подпомогнем най-обещаващите предложения с начален капитал до 200 лв, които да допълнят собствените усилия и средства на кандидатите.

Търсят се идеи, които са в обществена полза и правят света ни по-чисто място за живеене.

Целта на конкурса е да докажем ползата от микро грантове по линията на националните, общинските бюджети и еврофондовете. „Всичко е максимално опростено, като идеята ни е да помогнем на обикновените  хора да изпълнят идеите си без да се удавят в бюрокрация. Искаме също  да покажем, че заедно можем да направим света по-добро място за живеене, където хората се чувстват по-щастливи и удовлетворени, като участват творчески и активно в реализирането на добри общественополезни идеи“, казват организаторите.

Приемат се всякакви идеи за намаляване на отпадъците в бита. Приоритет са горните три нива на т.нар. „йерархия за управление на отпадъците“,  която подрежда подходите за справяне с боклука в приоритетен ред:

1) предотвратяване (намаляване) - например замяна на обемна хартиена документация с електронна такава; отказ от хартиени рекламни брошури, еднократни пластмасови пликчета, чашки, сламки, бутилки и др.; „спасяване“ на хранителни продукти с изтичащ срок на годност;

2) повторна употреба (поправка) – например размяна на книги, дрехи, играчки и др. употребявани вещи; поправка на електроуреди, компютри, мебели и др.

3) рециклиране и компостиране – например разделно събиране и предаване на вторични суровини за рециклиране; компостиране на градински / кухненски отпадъци.

Няма да бъдат подкрепяни проекти, които предлагат високотемпературно преработване на отпадъци – това е подход, на който За Земята, като част от световното движение срещу изгарянето на отпадъци GAIA (www.no-burn.org), решително се противопоставя.

В конкурса могат да участват отделни граждани, неформални граждански групи и граждански организации. Достатъчно е да разпишат идеята си в кратък формуляр (изтеглете от тук: http://bit.ly/2bhvgF8) и да го изпратят на [email protected] до полунощ на 17 септември.

Одобрените предложения ще бъдат оповестени до 26 септември. Победителите ще имат един месец до 31 октомври да изпълнят идеята си.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама