Социален работник от Търговище номиниран за награда от приемни родители

07:25, 21 авг 16 25 750 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Стефка Петрова от екипа по приемна грижа в Търговище е номинирана за наградите “Спасители на детството” на Националната асоциация по приемна грижа. Това е и първата номинация на социален работник в инициативата, съобщиха организаторите.

Петрова е получила признанието от Десислава Стоянова със следните мотиви: “Социален работник, за който работното време е 24 часа в денонощието. Ангажира се професионално и лично със всеки проблем, бил той на дете или приемно семейство.

Водена е винаги от интереса на децата и е съпричастна със трудностите и емоциите на приемните родители. Всеотдайна, мила и винаги готова да помогне. Стефка Петрова е професионалист за пример на своите колеги и благодарение на нея приемната грижа в Търговище съществува и се развива в положителен аспект."

Стефка Петрова работи в приемната грижа в Търговище от 2009 година, като отговаря за набиране, обучение и оценяване на кандидат приемни семейства и подкрепа на утвърдени приемни семейства.

Наградите “Спасители на детството” се присъждат за принос в развитието на приемната грижа в България. "Всяка нова гражданска активност у нас, която има висока добавена стойност може да бъде устойчива и да има мултиплициращ ефект единствено, ако обърне фокус върху хората, които я правят възможна.

У нас рядко даваме гласност на тези, които са „агенти на промяната“ и това ни пречи да подсилим положителния ефект от активността и мисията на тези хора. В социалната сфера, която често е с нисък обществен статус е изключително важно да се показва лицето на „спасителите на детството“, защото хиляди деца преживяват тъжно, изпълнено с насилие, страх и лишения детство", обясниха организаторите от Националната асоциация за приемна грижа. 

Те са категорични: "Приемното семейство не само дава сигурност и закрила на детето, но и силен старт в предстоящия самостоятелен живот на вече младия човек. Това прави развиването на качествена приемна грижа важна мисия в нашето общество, което все още се отърсва от наследството на институционалната грижа. Приемната грижа съхранява и развива най-ценния капитал на едно общество – децата. Приемната грижа спасява детството".

Номинациите за наградите а Асоциацията продължават до 10 октомври.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама