Община Разград разработи две нови наредби в областта на образованието

07:29, 21 авг 16 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Община Разград разработи два нови нормативни документа в областта на образованието. Това са Наредба за условията и реда за вписване на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие в регистър в община Разград и Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на община Разград.

Нормативните актове са изработени във връзка с приетия нов Закон за предучилищното и училищното образование, който влезе в сила от 1 август. Те ще бъдат внесени за разглеждане на предстоящото заседание на Общинския съвет.

Очакваните резултати от прилагането на първата наредба са подобряване цялостната дейност по регистриране на общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие в регистър в община Разград; достъпност и публичност на информацията за общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие, както и систематизиране на информацията за общинските детски градини и центрове за подкрепа за личностно развитие.

Втората Наредба, която предстои да бъде приета на предстоящата сесия на местния парламент, регламентира условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на община Разград.

Съгласно нормативния документ в забавачките ще могат да постъпват вече и деца на 2-годишна възраст. Това ще става по преценка на родителя, при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в градините. В яслените групи пък ще може да се записват деца от 10-месечна до тригодишна възраст.

В Наредбата са предвидени и сроковете за отсъствия. Децата от подготвителните групи, записани в целодневна, полудневна и почасова организация, могат да отсъстват само по здравословни или по други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган, както и по семейни причини.

По семейни причини през учебно време е допустимо за не повече от 10 дни за съответната учебна година с писмено уведомяване от родителите в срок, определен с Правилника за дейността на детската градина. Отсъствие на децата от подготвителните групи е допустимо и за времето на ваканциите, определени в училищното образование за съответната година със заповед на министъра на образованието и науката.

В наредбата са регламентирани също критериите за записване и постъпване в общинските детски градини. При записването на децата не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

В предложения за гласуване от съветниците документ се посочват и случаите, при които децата се отписват от градините. Това може да стане по желание на родителите, при постъпване в първи клас, при отсъствие повече от два месеца без писмено заявление от родителите до директора на съответната образователна институция, при неразплатена такса, при системно неспазване и нарушаване /от страна на родителите/ на реда в детската градина.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама