Атентат почерни сватба в Турция, най-малко 30 загинали и 94 ранени

08:17, 21 авг 16 / Свят 25 282 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бомбен атентат очерни сватба в югоизтоизточния турски град Газиантеп. Жертвите са най-малко 30, а ранениете са 94 по данни на валията на едноименния окръг пред телевизия „Си Ен Ен тюрк“,цитиран от „Франс прес“.

Нападението в извършено, когато голяма група сватбари излезли да празнуват на улицата, посочва „Ройтерс“. На сватбата е имало много жени и деца.

Това е терорирстична атака, извършена вероятно от камикадзе, каза валията Али Йерликая. Според деутата от управляващата Партия на справедливостта и развитието Шамил Таяр зад атаката вероятно стоят бойци от "Ислямска държава". Вицепремиерът Мехмет Шимшек каза пред телевизия НТВ, че експлозията може да е дело на атентатор самоубиец.

Друг депутат от управляващата партия, Мехмет Ердоган, изказа предположение, че зад атентата стои ИД или Кюрдската работническа партия (ПКК), но висш турски представител посочи, че сватбеното тържество се състояло в квартал на Газиантеп, в който живеят голям брой кюрди, което подкрепя по-скоро хипотезата за джихадистки атентат, посочва „Франс прес“.

Депутатът от прокюрдската Демократична партия на народите Махмут Тогрул каза за „Ройтерс“, че сватбата била кюрдска. Демократичната партия на народите заяви, че мнозина кюрди са изгубили живота си и осъди атентата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че групировката "Ислямска държава" вероятно е извършителят на атентата в град Газиантеп.

В комюнике Ердоган отбеляза, че няма никаква разлика между живеещия в изгнание проповедник Фетхуллах Гюлен, когото той обвинява в заговор за неуспелия преврат на 15 юли, Кюрдската работническа партия (ПКК) и групировката "Ислямска държава" - "вероятният извършител на атентата в Газиантеп".

Турция няма да се поддаде на провокация, каквато е атентата в Газиантеп, напротив - ще прояви единство, солидарност и братство, добави той.

Засега никой не е поел отговорност за атентата.

Източник: БТА

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама