Варненската опера поставя „Норма“ за втори път в историята си

10:24, 21 авг 16 / Култура 25 354 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С „Норма“ утре вечер приключва маратонът от премиери в рамките на „Опера в Летния театър“. Сегашната постановка с режисьор и сценограф Кузман Попов е втора за бисера на Белини в историята на Държавната опера във Варна. На 23 май 1972 г. именно на варненска сцена е изнесена първата българска постановка на „Норма“.Преводът на български език и режисурата са били на Михаил Хаджимишев, сценографията и костюмите - на негова съпруга Ани Хаджимишева. Под диригентството на Недялко Недялков в главните роли блестели големите имена на Варненската опера - сопраното Мария Бохачек в ролята на Норма, нейният съпруг, тенорът Тодор Костов в ролята на Полионе и басът Стефан Циганчев в ролята на жреца Оровезо.

„Норма е една история за любов и ревност, за обич и омраза, за агресия и бунт на поробените, на която ако погледнем със страстно око, ще видим, че реалността става легенда. Действието на „Норма” се развива в една нощ. Има ли шанс да разбулим тъмната завеса, на която са набодени звездите? Една нощ, в която сякаш звездите разказват своята история, сякаш те са изпратили своите посланици, за да установят контакт с нас – зeмните... Какво ще се случи при тази среща? Ще бъде ли успешен мостът във времето, който се опитва Норма да направи?” Върху този въпрос фокусира режисьорската си концепция Кузман Попов.

„Тръгвайки от режисьорския прочит, реших да изполвам един по-футуристичен поглед към „Норма”. Проектирах костюмите с крайно изчистена, почти геометрична линия, в графичната черно-бяла гама, на която драматично контрастира единствено червеният цвят”, обяснява талантливата млада художничка Ася Стоименова, костюмограф на постановката. На диригентския пулт за премиерата в Летния театър ще застане Вилиана Вълчева, диригент на хора - Стефан Бояджиев, концертмайстор - Анна Фурнаджиева.

В ролята на Норма ще се превъплъти възхитителното италианско сопрано Дария Масиеро. „Щастлива съм отново да бъда част от ММФ „Варненско лято” след успешния и толкова красив концерт “Belcanto Stars” през миналия сезон. Истинско удовлетворение ми донесе участието в ролята на Леонора ди Варгас в „Силата на съдбата” от Верди преди няколко дни. Особено съм развълнувана от възможността да дебютирам във Варна в ролята на Норма, една от моите любими героини. Репетициите с екипа на Държавна опера – Варна, вървят добре, всички очакваме с нетърпение премиерата на 22 август. ММФ „Варненско лято” е един най-важните и най-популярни фестивали в Европа и аз се чувствам поласкана да пея на неговата сцена”, разказва Дария Масиеро.

Нейни партньори в останалите главни роли са великолепните български певци с международна кариера - мецосопраното Даниела Дякова като Адалджиза и Евгений Станимиров като Оровезо, тенорът Борис Луков ще бъде Полионе.

С особено внимание се подготвят за премиерата и любимците на екипа, 7-годишните Белла Петрова и Борис Обрешков, които ще видим в ролите на децата на Норма. Двамата имат вече своя сериозен оперен репертоар – Белла участва още в „Мадам Бътерфлай”, „Бохеми” и „Граф Монте Кристо”, а Борко в „Макбет”, „Андре Шение”, „Йосиф и фантастичната му пъстра дреха”.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама