Шуменци участваха в пчеларски събор на Беклемето

10:44, 21 авг 16 25 486 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пчелари от Шуменско се включиха в Национална среща на Беклемето, съобщи областният председател на Съюза на българските пчелари в града Даниела Челебиева. Вокалната група ”Медени гласове” към НЧ „Напредък 1869” и туристическо дружество „Мадарски конник” откриха събора с няколко тематични песни.

Даниела Челебиева, която е и секретар на Обединен български пчеларски съюз поздрави организатори, участници и гости с две стихотворения на пчеларя от с.Добродан Троянско Иван Хр.Данов.

Официални гости на пчеларския събор, който се провежда за 52 –ри път в троянската местност Беклемето бяха Силвия Василева от Дирекция „Животновъдство” на МЗХ, кметовете на общините-домакини  Троян и Карлово и председателят на Обединен български пчеларски съюз инж. Михаил Михайлов.

Проф.Иванка Желязкова  от Тракийския университет изнесе актуална и полезна за пчеларите лекция за начините за подхранване на пчелни семейства.

Шуменската група участва и в дискусионен клуб по проблемите, свързани с отглеждането на пчелите и възможностите за подпомагане на пчеларите с финансови средства.

Пчеларите изразиха своето недоволство от разрешаване използването на неоникотиноидни препарати за обработка семената на слънчоглед и царевица през 2016 г., въпреки действащия мораториум в ЕС и поискаха информация как се контролира този процес.

Пчелари от Димитровград изказаха негодуванието си от неспазване на нормативната уредба за опазване на пчелите по време на третиране на площите в огнища с нодуларен дерматит по кравите, когато от тях са искали да затварят кошерите в продължение на 20 дни в период на усилен медосбор и високи дневни температури.

 Силвия Василева от МЗХ подчерта, че изискват информация от БАБХ за употребата на неоникотиноидите, както и че съдействат за спазване на нормативната уредба  при постъпили сигнали от пчелари или пчеларски организации, след което запозна участниците в дискусията с условията за кандидатстване по схемата за държавна помощ „Де минимис”.

Кандидатите трябва  да са регистрирани земеделски производители с поне 20 на брой пчелни семейства, като помощта се дава за не повече от 200 пчелни семейства на пчелари с доказани доходи от продажби на пчелен мед или представяне на заверена годишна данъчна декларация. Предстои още едно заседание на работната група преди да се отвори схемата. Участниците в дискусията настояха да не се налага изискване за целогодишно осигуряване на кандидатите.

В обсъждане на проблемите, сред най-активните участници бяха и шуменските представители – Даниела Челебиева и инж. Христо Христов. Даниела Челебиева направи бележка, че подпомагането по новата мярка „Агроекология и климат” на ПРСР на практика е само за подвижно пчеларство, а не е за опрашване, защото са изключени пчелните семейства от стационарните пчелини.

В 52-то традиционното пчеларско изложение на Беклемето участваха 42 фирми с инвентар, восъчни основи, пчелни майки, пчелен мед и пчелни продукти.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама