Русе е основен център по поречието на Дунав, категорични са организаторите на екстремното изпитание River Monsters

16:05, 21 авг 16 / Спорт 25 360 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Участниците и екипът на третото издание „Дунав Ултра“, кръстено River Monsters минаха през Русе на днешния 21 август.

Те преминават през града като част от близо 700-те км, които изминават следвайки северната ни граница за 48 часа с бягане и каране на велосипед.

Екстремните спортисти бяха посрещнати от екип на общинска администрация начело с директора на дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова пред „Булстрад Арена“, една от ключовите атракции в града. Те получиха специални подаръци, показващи развитието на Русе като туристическа дестинация.

„Основен фокус в инициативата е развитието на туризма и туристическа разпознаваемост на Дунавския регион. Русе е много важно място и основен център по поречието на Дунав и затова е част от нашия маршрут. По него за един сезон минават по 400-500 души от Германия, Австрия, Унгария, Швейцария, Франция. Стараем се във всички населени места, през които минаваме да обясняваме на хората точно това“, разкри основния идеолог на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов.

Той добави, че не липсват и физически и психически кризи по време на маршрута, като на един от участниците Борислав Йорданов се е наложило да се откаже малко след началото, но преди Русе отново се е включил към групата от атлетите, които са се заели със сериозното предизвикателство. По над 15 литра вода на човек са изпили до този момент те в борбата с горещините и натоварванията.

„Все пак сега ни предстои най-лесния етап, защото от Русе до Тутракан е относително равно и ще можем да направим по-бърза отсечка. Най-трудно ни беше на изкачванията. Ако няма изненади и проблеми мисля дори, че четиримата, които сме от началото, ще финишираме за по-малко от 48 часа“, коментира още Бегъмов.

Дунав Ултра 3: River Monsters е третото поред издание на кампанията в подкрепа на едноименния веломаршрут по поречието на река Дунав до Черно море. Целта на събитието този път е да популяризира възможностите за развитие на туризъм в България и по-специално да насочи вниманието за икономическо развитие на крайдунавския регион чрез привличане на велотуристи от страната и чужбина.

В подкрепа на идеята, цялото събитие ще бъде заснето от професионален снимачен екип, който ще реализира 45-минутен документален филм, посветен на региона.

Изпитанието започва на 20 август и в него участват атлети-аматьори, които в рамките на 48 ч. се превръщат в главни герои на най-щурото Фейсбук риалити. Това са Илиян Лазаров – бегач, Станислав Евгениев – гребец, Филип Лхамсурен – приключенец-сървайвър и Борис Бегъмов - колоездач, създател и идеолог на концепцията Дунав Ултра. Единствено по рода си, приключението е стартирало от с.Куделин, Видинско и би трябвало да приключи успешно в черноморското с.Дуранкулак. Авантюристите - спортисти прекосяват дистанцията, колоездейки (общо 640 км) и бягайки (цяла една маратонска дистанция от 42.195 км), но без да се състезават помежду си. Начинанието ще се смята за успешно, дори ако само един от четиримата успее да финишира в предварително зададените 48 часа.

По време на самото изпитание, движението на всеки един от участниците ще може да се следи директно в интернет чрез специална технология за GPS проследяване в реално време на адрес http://www.dunavultra.com. Във Фейсбук страницата на „Дунав Ултра“ се публикува информация на живо от мястото на събитието - видеа, фотографии, новини, интервюта и информация за състоянието на колоездачите-бегачи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама