ДАЗД: Няма нито едно дете с увреждане в институция

20:32, 21 авг 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Деинституционализацията за деца с увреждания приключи, заяви председателят на Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) Офелия Кънева пред „Фокус”. Вече няма нито едно дете с увреждане в институция в България, похвали се Кънева.

Сега е ред на втория етап, който е насочен към институциите за деца, лишени от родителски грижи и домовете за медико-социални грижи, разясни председателят на агенцията.

„Всички деца с увреждания, които са потребители на системата за грижа са обхванати от социални услуги в общността, независимо дали тези услуги са от резидентен тип или са на дневна и почасова база”, обясни тя.

По думите й държавата ни може да се похвали с един много успешен завършек на първия етап от деинституционализацията, а с този процес печелим адмирациите на много държави в рамките на Европейския съюз.

Офелия Кънева разказа и за организирания международен баскетболен камп, на който ще бъде изигран демонстративен баскетболен мач от хора с увреждания, целящ да популяризира идеята за спорт без граници.

 „Това е много сериозно събитие с много мощна организация - над 220 деца от България и Австрия с повече от 10 треньори от четири държави. Една невероятно мащабна спортна платформа, която от една страна издига таланти, от друга ги осветлява и стимулира да се развиват. От трета страна, по време на това събитие бяха поканени специални спортни мениджъри за деца, които присъстваха със своите портфейли от стипендии и си издирваха таланти на територията на България”, каза Офелия Кънева.

Убедена е, че страната ни е постигнала много за интеграцията на децата с увреждания.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама