Експерти от Министерството на културата инспектират изгорелите тютюневи складове в Пловдив

07:20, 22 авг 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Експерти от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерството на културата се очакват днес в Пловдив за спешна проверка на място на изгорелите тютюневи складове.

Както Пловдив Topnovini.bg писа, проверката бе разпоредена от министъра на културата Вежди Рашидов.

Изгорелите сгради са част от групов паметник на културата "Уличен ансамбъл "Иван Вазов" - "Цанко Дюстабанов". Два от тях са декларирани и самостоятелно като културна ценност. Сградите са защитени по смисъла на Закона за културното наследство.

След приключването на проверката Министерството на културата ще предприеме предвидените в закона мерки за установяване на възможностите за възстановяване на архитектурния ансамбъл. И трите склада имат архитектурно заснемане, направено през 2008 г.

Очаква се днес от Община Пловдив да установят и кои точно са собствениците на изгорелите сгради. Улиците около тях остават затворени, както бе решено на вчерашното заседание на сформирания за случая Кризисен щаб.

За три дни е отцепено движението на хора и автомобили по улица "Иван Вазов" от улица "Кап. Андреев" до ул. "Екзарх Йосиф", като северният тротоар в този участък ще бъде разрешен за преминаване само на пешеходци. Изцяло затворени за движение са ул. "Кап. Андреев" от "Иван Вазов" до ул. "Д-р Г. М. Димитров", ул "Д-р Г. М. Димитров" от ул "Екзарх Йосиф" до ул. "Капитан Андреев" и ул. Екзарх Йосиф" в участъка от пасарелката (топлата връзка) до ул. "Иван Вазов". Входът към "Тотал спорт" и мебелния салон "Галеро" е откъм ул. "Екзарх Йосиф".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама