Пловдивски живописец подарява изложба на сестра си за сватбата й

09:10, 22 авг 16 / Култура 25 853 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нестандартно послание отправя към сестра си пловдивският художник Христо Бозуков. Живописецът нарисува 13 картини, всички в бяло, и ги подреди в изложба, която се открива днес от 18.30 часа в галерия "Възраждане" в Стария град.

Сестрата на Христо - Йорданка, е булка през август, а брат й прави артистичен увод към грандсъбитието за семейството. Бялото се възприема като израз на възвишеност и красота, светлина, доброта, невинност и скромност. Белият цвят се смята за цвета на съвършенството, споделя художникът.

Той не скрива, че през нощта е събирал вдъхновение, а през деня е рисувал, а също и че има персонално пристрастие към картината със заглавие "В сиво", която може да се приеме за артпровокация.

Тя е и стартовата картина в хронологията на творбите от най-новата му експозиция. След нея творческият заряд на автора за този по-различен и по-специален цикъл се концентрира във визуалното влияние на белия цвят и резонанса, който дава във възприятието на зрителя.

"Надявам се, че това ще е най-хубавата изложба в месеца на сватбите", прогнозира Христо Бозуков, съсредоточавайки тайно поглед върху авторските кодове, които предстои всеки от публиката да фокусира, анализира и влезе в диалог с изобразеното от пловдивския живописец.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама