Олимпийските игри в Рио в цифри

10:24, 22 авг 16 / Свят 25 281 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро бяха закрити с бляскава церемония. Но още по-бляскави са медалите, които състезателите спечелиха. Общо 59 от 87 страни бяха отличени, като сред тях са 10 държави, които за първи път се докоснаха до олимпийското злато, пише БТА.



България завърши на 65-о място в класирането по отличия след среброто на Мирела Демирева на скок височина и бронзовите отличия на Елица Янкова в борбата и на ансамбъла по художествена гимнастика.

Българските спортисти не взеха титла на втори поредни Олимпийски игри, но спечелиха с един медал повече в сравнение с Лондон 2012. Най-слабото представяне на българския спорт на Олимпийски игри след Втората световна война е в Хелзинки 1952, когато единствен Борис Николов печели бронз в бокса.



Най-много отличия в Рио 2016 отидоха при американците – 121, от които 46 златни медала. Така участниците от САЩ подобриха постижението си от общо 110 медала от Пекин 2008. В класацията не са включени Олимпиадите с бойкот в Москва 1980 и в Лос Анджелис 1984.

Женският олимпийски тим на САЩ е допринесъл с 27 златни и общо 61 отличия. Но голямата звезда на американците отново беше плувецът Майкъл Фелпс. Той спечели шест медала, като пет от тях са златни. И за четвърти поредни Олимпийски игри взе най-много отличия в сравнение с останалите спортисти. Фелпс вече има рекордните 23 олимпийски титли, 12 от които индивидуални, както и общо безпрецедентните 28 отличия.

При жените американките също доминираха с по пет медала на Кейти Ледецки в плуването и на Симон Байлс в спортната гимнастика.



САЩ изпревари с 51 медала Китай, който е втори с най-много отличия в Рио 2016. Тази разлика е най-голямата от Игрите в Лос Анджелис през 1932 г., когато американците печелят с 67 отличия повече от втория тим на Италия.

Великобритания също е сред първенците по най-много завоювани медали на Олимпийските игри в Рио – 67, от които 27 златни, което е с два по-малко от Лондон 2012.



Китай пък направи отстъпление от челната класация и взе само 26 титли. Това е почти два пъти по-малко в сравнение с Игрите в Пекин през 2008 г., когато спечелиха 51. На игрите в Лондон през 2012 г.. китайците завършиха с 38 златни медала.



По-малко олимпийски титли отидоха и при руснаците. Това беше очаквано, след като над 100 спортисти от Русия бяха лишени от участие в Рио де Жанейро заради скандала с манипулирани проби от Московската антидопингова лаборатория. От състезателите, които не успяха да се докоснат до олимпийския огън, са 67 от леката атлетика, както и всичките 10 тежкоатлети.

Руснацие все пак си заслужиха 19 медала, което е с 3 по-малко от Игрите в Лондон 2012, когато бяха в пълен състав. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама