20 хил. пожара у нас от началото на годината

11:38, 22 авг 16 25 303 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
От началото на годината у нас са гасени 20 хил. пожара, а само вчера – 187 пожара. Това съобщи главен комисар Николай Николов, началник на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението, в ефира на бТВ.

Той предупреди, че в момента метеорологичните условия допълнително увеличават риска от възникването на пожари.

Относно запалването на Тютюневите складове в Пловдив шефът на пожарната каза, че и неговата първа мисъл била, че ставало дума за умишлен палеж.

„Но това са прибързани оценки. Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен, или е причинен по непредпазливост", посочи той.

Според него няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове, защото ставало дума за стара дървесина, която е на 150 години.

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

"Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово", потвърди Николов заключенията на експерти.

 

Пожарът в складовете бил вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама