Меркел на среща с Оланд и Ренци заради Брекзит

12:12, 22 авг 16 / Свят 25 271 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германският канцлер Ангела Меркел започва днес поредица от срещи с 15 европейски лидери, за да обсъди с тях решението на Великобритания да напусне Европейския съюз, предава агенция ДПА, цитирана от БТА.

Днес Меркел пътува за Италия, където ще разговаря с италианския министър-председател Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд, а сред обсъжданите теми, освен Брекзит, ще бъдат конфликтът в Сирия и бежанската криза в Европа.

Тримата ще се срещнат на остров Вентотене. Това е мястото един от основоположниците на ЕС - Алтиеро Спинели, пише манифест за обединението на Европа, докато е в изгнание там по време на Втората световна война.

Германският правителствен говорител Щефен Зайберт каза, че в сряда и четвъртък Меркел планира да посети Естония и Чехия за разговори преди срещата на върха на ЕС на 16 септември в Братислава.

На нея се предвижда да се съберат лидерите на 27 страни от ЕС - Великобритания няма да участва, след като на референдума през юни шокира европейските си партньори с решението да напусне общността.

На 26 август канцлерът възнамерява да пристигне във Варшава за среща с Вишеградската четворка, в която влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

По-късно същия ден тя трябва да се завърне в Германия за разговори с министър-председателите на Холандия, Швеция, Финландия и Дания в замъка Мезеберг край Берлин. На 27 август се предвижда Меркел да се срещне в Мезеберг с лидерите на Словения, България, Австрия и Хърватия.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама