Рашидов за тютюневите складове в Пловдив: Санкцията е 30 хил.лв.

13:06, 22 авг 16 25 328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Ще предприемем всички мерки, които законът повелява, в случая с изгорелите тютюневи складове", заяви министърът на културата Вежди Рашидов, който днес на място в Пловдив разгледа опустошените от пожара сгради, предаде репортер на Пловдив Topnovini.bg.

Министърът припомни, че в новия Закон за културното наследство паричните санкции за увреждане на паметници на културата са завишени на 30 хиляди лева, но "явно това не стресна някои хора". Според Рашидов, след като се произнесат експертите и разследващите, ще се искат строги санкции на тези, които са причинили пожара, ако действително се докаже, че има умисъл.

"От септември внасяме поправка в закона за драстични глоби, за да може най-накрая да се разбере, че не може с лека ръка да се унищожават паметници на културата", допълни министърът. По думите му собствениците са длъжни да се грижат за имотите си, за които много добре знаят, че не могат да бъдат променяни, щом са паметници на културата.

„Това, че един паметник е съборен или изгорен, не дава право на собственика да построи на негово място каквото си иска“, припомни Рашидов. Той уточни, че законът повелява сградите да бъдат възстановени отново във вида, в който са били.

Според него през годините има издавани предписания към собствениците да поддържат имотите си, но от Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не можели непрекъснато да стоят и да наблюдават какво се случва със сградите.

Междувременно гражданите, които днес се събраха пред сградата на Община Пловдив, за да изразят протеста и възмущението си от унищожаването на тютюневите складове, не бяха допуснати при кмета Иван Тотев. Полиция заварди входа към администрацията и не позволи на хората да влязат.

От инспектората са категорични, че няма подадено никакво инвестиционно намерение за строеж на каквито и да е други сгради на мястото на изгорелите складове.

"Нямаме подадени инвестиционни намерения за никакво бъдещо строителство или функционално изменение на тези сгради, нямаме и неформални разговори на тази тема", потвърди и кметът на Пловдив Иван Тотев. Той припомни, че на няколкото срещи, организирани от Община Пловдив и фондация "Пловдив 2019" относно бъдещето на Тютюневия град, не са присъствали представители на собствениците.

"Не мога да допусна и не мога да повярвам, че може да има умисъл в този палеж. Положението беше страшно, не е възможно човешко същество да направи такова нещо", каза Тотев. Той бе категоричен, че преди да излязат експертизите, не може да се правят никакви коментари на тази тема.

Противно на твърденията на НИНКН, кметът обяви, че собствениците са ясни. Двата имота с трите склада, разположени в тях, са собственост на фирма "Рипа" ООД с регистрация на бул. "Руски" 77 в Пловдив. Това са т.нар. италиански собственици. Другият склад, който е част от групов ансамбъл и не е вписан като единичен паметник на културата, е собственост на "Галакси Пропърти" ООД с регистрация на бул. "Дунав" 5.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама