Чавушоглу: Турско-сирийската граница трябва да бъде „пречистена“ от „Ислямска държава“

13:55, 22 авг 16 / Свят 25 228 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Турско-сирийската трябва да бъде „напълно изчистена“ от присъствието на терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви в понеделник турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Изявлението на турския дипломат идва ден след атентатът в Газиантеп, при който загинаха над 50 души, а близо 100 бяха ранени. Анкара смята, че поредният кървав инцидент в станата е дело на джихадистката групировка.

„Нашата граница трябва да бъде изчистена от Даеш“, каза Чавушоглу пред журналисти в турската столица и добави, че е „най-естественото право на всички е да се борят срещу тероризма, както в Турция, така и по света“.

Припомняме, че кървавото нападение се случи по време на сватба в турския град Газиантеп. Атаката бе извършен от 14-годишно момче.

„Ще се борим срещу „Ислямска държава“ и ще подкрепяме борбата на другите страни срещу терорисичната организация“, заяви Чавушоглу. „Турция не толерира Даеш на своя почва и поради тази причина президентът Реджеп Ердоган е нейна мишена номер 1“, добави още външният министър.

Междувременно стана ясно, че най-малко 22 от жертвите на терористичния акт са на възраст под 14-годишна възраст. 45 от жертвите са идентифицирани досега, по информация на агенция „Доган”. Очевидци разказват, че сред загиналите е и тримесечно бебе.

Прокюрската демократична народна партия вчера обяви, че сватбеното тържество е било за един от нейните членове. Младоженецът е сред пострадалите, но булката не е била ранена. Агенция „Доган” допълва, че те са роднини, които са мигрирали от югоизточната провинция Сирт.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама