Разкриха два обекта в Добрич с обороти, над границата за регистрация по ДДС

14:23, 22 авг 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Питейно заведение и търговец на домашни потреби  с обороти, надвишаващи значително границата за регистрация по ДДС, са разкрили от НАП – Добрич.

Инспекторите по приходите са предприели действия за тяхното служебно регистриране по ДДС.

Чрез системата за дистанционна връзка на касовите апарати с НАП се следят оборотите на 6346 касови апарата на обекти в Добрич. Под дистанционно наблюдение на системата са и 1709 касови апарата в Балчик и Албена, 800 в Каварна, 579 в Кранево и 226 апарата в Шабла.

Освен за рискови обекти, които отчитат нереално ниски обороти в сравнение със средните за дейността или региона, софтуерът на НАП следи и за търговци, чийто оборот надхвърля 50 хил. лева, но те не са се регистрирали по ДДС.

От офиса на НАП в Добрич напомнят, че фирмите и физическите лица, получили  50 хиляди лева доход или повече, за период не по-дълъг от последните 12 последователни месеца, задължително трябва да се регистрира по ДДС в 14-дневен срок от надвишаването на сумата. На облагане подлежат и доходи от наем,  консултантски възнаграждения, доходи от граждански договори и др. Лицата, които не се съобразяват със законовото изискване, се регистрират служебно от НАП, като освен дължимия ДДС им се начисляват и лихви.

От НАП Добрич напомнят още, че лицата и фирмите, спрели временно дейността си, но са регистрирани по ЗДДС, че не са освободени от задължението да подават справка – декларация всеки месец. Задължението им отпада след подаване на заявление и връчване на акт за дерегистрация от приходната агенция.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама