Предлагат План за финансово оздравяване на Сливенска община

14:42, 22 авг 16 25 288 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Оздравителният план е възможност Община Сливен да постави здрава основа за бъдещето си, обяви кметът Стефан Радев.Планът за финансово оздравяване е достъпен в сайта на Община Сливен, в рубрика "Актуално",  и ще бъде подложен на обществено обсъждане на 25 август от 9 часа в зала "Май" в сградата на администрацията. След това предстои да бъде гласуван на заседание на Общински съвет - Сливен на 31 август.

"Неведнъж съм казвал, че единственото, което можем да направим  в това състояние, в което сме в момента, е да оцеляваме и го правим. С толкова много задължения и кредитори, нямаме никаква гаранция, че утре можем да продължим да изпълняваме основните си функции и общината да продължи да предоставя публични услуги на гражданите и местната общност. Затова разглеждам този план като възможност, защото веднъж завинаги трябва да се сложат здрави финансови основи на развитието на община Сливен", каза Радев.  Той съобщи, че предстои да бъде поискан безлихвен заем от държавата  в размер на 17.5 млн. лева. Има възможност той да бъде опростен, ако Общината изпълни мерките от Оздравителния план, който предстои да бъде одобрен от Министерството на финансите. 

"Ако планът не бъде одобрен, няма да можем да разчитаме на безлихвения заем от  държавата. Това ще направи много трудно изпълнението на каквито и да е структурни реформи в общината, дори ще застраши нормалното предоставяне на публичните услуги. Оздравителният план ни дава възможност да получим безлихвен заем от държавата и да не го връщаме, ако го изпълним. Това е началото на една дълга процедура, която се прави за първи път в България", посочи кметът. Той допълни, че това, което се цели, е да се даде повече качество на предоставените услуги на гражданите, но с по-малко средства. 

Планът за финансово оздравяване на община Сливен е разработен във връзка с изпълнението на разпоредбите на Глава осма „а” от Закона за публичните финанси (ЗПФ).  Целта  му  е да се разработи система от управленски мерки, критерии и финансови показатели, чието налагане да доведе до финансова устойчивост и стабилност на община Сливен.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама