Русия спря използването на иранската военновъздушна база

15:10, 22 авг 16 / Свят 25 214 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русия е прекратила използването на иранската веоновъздушна база за удари в Сирия. Това съобщи Техеран само седмица, след като Москва обяви, че нейни бомбардировачи са излетели от база в Иран, за да удрят цели в Сирия.

„Русия няма база в Иран и не се е установила тук. Те извършиха тази операция и тя приключи засега”, обяви говорителят на иранското външно министерство Бахрам Гасеми, цитиран от „Ройтерс”.

Припомняме, че руските самолети използваха база "Шахид Нодже" в западната иранска провинция Хамадан.

Русия и Иран нямат официално споразумение за използване на базата, но имат редица споразумения за сътрудничество в борбата с тероризма, припомни Гасеми.

Разполагането на руските самолети бе първия път, в който чужда сила използва иранска база от Втората Световна война насам. То предизвика критики от страна на някои ирански парламентаристи, които заявиха, че се нарушава конституцията на Ислямската република.

Военният министър на Иран Хосеин Дехган отхвърли критиките, но същосмъмри Москва за популяризирането на този ход, описвайки го като фукане и предаване на доверието.

„Ние не сме давали никоя военна база на руснаците и те не са тук, за да останат”, заяви Дехган.Той допълни, че няма писмено споразумение между двете страни и оперативното сътрудничество е временно и ограничено до зареждане с гориво.

ООН също критикува Русия, като обяви, че с действията си може би нарушава нейната резолюцията срещу доставките на военни самолети за Иран, отбелязва ДПА  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама