Виена против да се дава убежище на бежанци, извършили престъпление

16:18, 22 авг 16 / Свят 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Нови предложения за затягане на миграционното законодателство готви австрийското външно министерство, съобщава агенция ТАСС.

Според предложените поправки съдилищата по наказателни дела ще имат право да лишават мигранти от бежански статут, ако извършат престъпление. Властите във Виена смятат, че тази мярка ще позволи да бъде ускорена процедурата.

Премените ще позволят на наказателните съдебни състави както да лишават бежанците от вече получен статут, така и да прекратяват процедури по получаването на такъв. 

„Въпросът е например, ако някой извърши престъпление, дали трябва автоматично да загуби правото на убежище? Според мен трябва да се замислим върху прилагането на подобна мярка”, заяви австрийският вътрешен министър Волфанг Соботка пред виенското издание „Естерайх“.

„Ако някой търси убежище и получи присъда, според мен е абсолютно ясно и правилно да се спре процедурата за получаване на убежище”, каза още Соботка. Той призна още, че най-много го ядосва фактът, че много бежанци идват без паспорти или пък с фалшифицирани документи за самоличност. „Не може да се укриваш зад сирийската криза откъдето идват и други хора. Аз си пазя моя паспорт, а те губят всичко, но за сметка на това винаги имат мобилен телефон. Подобно нещо не трябва да приемаме”, каза още австрийският вътрешен министър.

Сегашната законодателна процедура по въпроса е твърде тромава и отнема много време. Не се уточнява за какви престъпления бежанците ще бъдат лишавани от своя статут. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама